Museumnacht Leiden

Zaterdag30 mei

Terugkomactie

Geniet met je polsbandje gratis nog een keer van een Leids museum naar keuze!
Lees snel meer

Programma 2015

Toon
 • Ga op expeditie!

  18.00 – 21.45, Naturalis

  Insectenexpeditie - Galerie (entreegebouw)
  Op insectenexpeditie ga je op onderzoek uit naar insecten. Het is belangrijk dat de hele site in kaart wordt gebracht. Want er is iets heel bijzonders aan de hand. De Carabus violaceus purpurascens is  gesignaleerd!

  Expeditie T. rex Cinema
  Naturalis heeft zelf een T.rex opgegraven! Kijk hoe de opgraving van het T.rex skelet in zijn werk ging.

  Museumcafé
  Kom even uitblazen in het Basiskamp 2. Drink een drankje onder het genot van muziek.

  Superzintuigen - Zaal Superzintuigen
  Als je net als Freek op expeditie wilt en niet voor verrassingen wilt staan, moet je alles van dieren weten. Dus ook van hun Superzintuigen. Wat dat zijn? Dat ontdek je in de zaal Superzintuigen. 

 • Wilde woudloperspel  

  18.00 – 21.30, Oerparade, Naturalis

  Als je op expeditie gaat, moet je over allerlei talenten beschikken. Het talent om sporen te onderzoeken bijvoorbeeld! Ga je mee spoorzoeken in het museum? 

 • Expeditie Snacks

  18.00 - 22.00, Museumrestaurant/Binnenplaats, Naturalis

  Met volle maag is het beter speuren! Verorber hier een BBQ burger of rooster je eigen broodje boven het kampvuur. Countryband Cannonball Johnsons brengt je helemaal in de sfeer.  

  - Zelf broodje roosteren € 2,50
  - T.rexbox: kroket of frikandel, frites, limonade, fritessaus en verrassing € 5,00
  - Hamburger op een Milanobol, geserveerd met frites en salade. € 8,50

 • Griezelige Grot

  18:00 - 22:00, Auditorium (entreegebouw), Naturalis

  Met je zaklamp samen op avontuur in deze donkere grot… Wie weet wat je hier allemaal ontdekt…

 • BEAM Robotics insecten


  Is het je wel een opgevallen hoe onverstoorbaar sommige insecten altijd in de weer zijn? Je weet niet wat je ziet als de BEAM robotics insecten ziet krioelen! Kom gauw kijken!

 • Fossielen uitbikken

  18.45 – 21.45, Ontdek.0, Naturalis

  Bik hier je eigen fossiel uit en onderzoek het, net als echte paleontologen op expedities doen!

 • Expeditiequiz

  18.45, ook om 19.45 en 20.45, LiveScience, Naturalis

  Voetsporen, geluiden, bijzondere vondsten: wat weet jij van expedities? Test je kennis bij deze spannende quiz. 

 • Raar maar waar: tekencursus

  19.00 – 21.45, Ontdek.2, Naturalis

  Vroeger, toen er nog geen camera’s bestonden, maakte men tekeningen tijdens een expeditie. Luister naar het verhaal van de beroemde getekende neushoorn en maak zelf ook zo’n mooie tekening.

 • Drones en expedities

  19:00, 20:00 en 21:00

  Wist je dat we tegenwoordig ook drones meenemen op expeditie? Dit zijn handige hulpmiddelen als het gaat om plekken waar je zelf niet kunt komen. Vanuit de lucht bijvoorbeeld! Kom je ook kijken naar een van de demonstraties? Dan kun je zien hoe het werkt.

 • @ Beestenmarkt

  19:30-20:00

  De opening van de Museumnacht Leiden belooft dit jaar sensationeel te worden. Laat je alvast in goede sferen brengen door de DJ om 19:30 op de Beestenmarkt. Wethouder Frank de Wit (Onderwijs, sport en duurzaamheid) opent de avond en geeft vervolgens de microfoon aan cabaretière Janneke de Jager. Zij zal je lachspieren zeker aan het werk zetten!

  Ontdek de kunstenaars en hun werk op de Beestenmarkt die een onderdeel van het Nachtpad vormen. De opening is net als het Nachtpad openbaar voor iedereen; we zien jullie daar! 

 • Route

  Het Nachtpad brengt de stad tot leven!

  Big Blue ( 20:00-00:00)
  Laat je overweldigen door de kracht en belevenis van het grootste zoogdier op aarde op, die vanavond op het Rapenburg rond zwemt.

  Paramount Hot Five (20:00-22:00)
  Op een bootje vaart deze band vanavond door de grachten van Leiden om de stad te laten swingen met dixieland muziek.

  Singer Songwriters (20:00-00:00)
  Op verschillende locaties kan je genieten van live muziek door de aanstormende talenten van Leiden. Songs by Suzy en Antoinette & The Vander Weirds zullen je verrassen op het Nachtpad.

  Beestenmarkt (20:00-01:00)
  Het hart van het Nachtpad wordt opgeleukt door een kleine kunstmarkt met Leidse kunstenaars. Om 21:30, 22:30 en 23:30 kan men genieten van een heuse vuurspuwshow. 

 • BoomBoom, Tulpmania en meer..

  20:00-01:00, Hortus botanicus Leiden

  BoomBoom
  Ook liefde vindt u tijdens de Museumnacht in de Hortus. Het knuffelen van bomen is deze avond een ware sensatie. Op iedere aanraking reageert de boom, met elke tak zijn eigen geluid. Hoe intenser de aanraking, hoe luider of dieper het geluid. De boom is het instrument en jij bent de componist!

  TULPMANIA (bewegend)
  Tulpmania is een grootschalig muziektheaterproject van De Veenfabriek over de betoverende schoonheid van een bloem en de hebzucht die daaruit voort kan komen. Masterstudenten (MA Muziektheater T.I.M.E. en MA Compositie) van het Koninklijk Conservatorium Den Haag hebben zich laten inspireren en fascineren door de tulpengekte.

  En er is meer... 
  Wandel – met gevaar voor eigen leven – langs de vleesetende planten en bewonder de twee kleurige beelden van Linda Nieuwstad. Dit vier meter hoge bloemstuk van dekens, vilt, wol en plastic is geïnspireerd op werk van bloemstillevenschilder Jan van Huysum. Stuur de Hortus een selfie (@HortusLeiden) bij dit beeld en win een verrassingspakket!

 • Oxygenbar en Smaaksensatiemarkt

  20:00 - 01:00, CORPUS in Scheltema Leiden

  Oxgenbar
  Zuurstof proeven met je neus? Dat kan aan onze oxygenbar! Krijg een verfrissende zuurstofboost en leer hoe het kan dat je zo’n heerlijk fit gevoel krijgt van deze zuurstofproeverij en wat de andere voordelen zijn van een bezoek aan de oxygenbar.

  Smaaksensatiemarkt
  Hebben oren effect op jouw smaakbeleving? Hoe belangrijk zijn je ogen als je eet? Wij hebben ook een bijzondere proeverij waarbij je o.a. ervaart welke rol je zintuigen spelen als je eet én je tong zal nieuwe smaaksensaties ondergaan. Laat je zintuigen de vrije loop!

 • Bloedzuigertherapie, Spelen met je eten en meer..

  20:00 - 01:00, Museum Boerhaave

  Hirudinea horrors
  Vroeger was deze vorm van therapie heel normaal, hoe zit dat nu? Bloedzuigers, griezelig of geneeskrachtig? Ontdek het live bij Museum Boerhaave! 

  Photobooth
  Een fraai aandenken van een buitengewone avond? Bezoek de photobooth en neem een mooie of merkwaardige foto mee naar huis.

  Spelen met je eten
  Je moeder zal het niet met ons eens zijn maar met je eten kan je heel leuk spelen. Kom gezellig langs voor kostelijk vermaak in onze proefjeshoek!

  DIY parasieten
  Do It Yourself, breng je fantasie tot leven en creëer je eigen parasiet! Leer hoe een parasiet er uit ziet, welke types er zijn en hoe ze overleven zodat je met de leukste knutselmaterialen er zelf eentje in elkaar kan knutselen. 

   

   

 • Smaakexplosies, Bodypaint en meer..

  20:00 - 01:00, Museum de Lakenhal

  Smaakexplosies
  Tijdens de Museumnacht staan alle zintuigen op scherp! Zo zorgt Andre Amaro voor sensationele smaakexplosies in zijn culinaire laboratorium. Deze kok met een radicale kijk op eten is bekend van zijn restaurant en vele spraakmakende optredens op festivals. Dit ongeëvenaard creatief monster brengt voedsel, design, kunst en muziek samen om te zorgen voor een sensationele ervaring. Mis dit niet! 

  Speedrondleidingen
  Tijdens de Museumnacht op een korte maar krachtige manier door het museum? Dat kan! Sluit aan bij de sensationele speedrondleidingen en sta stil bij verhalen over de collectie. Luister en huiver bij het angstaanjagende fotowerk dat Erwin Olaf maakte rondom de geschiedenis van Leidens Beleg & Ontzet. En wat doen die engelen en duivels op het levensgrote schilderij van Lucas van Leyden? Ben jij er klaar voor? 

  Hoe snel zie jij het? (tot 00:00)
  Kunstenaar Roos Tulen doet tijdens de Museumnacht een full bodypaint-sessie in én over Museum De Lakenhal. Zie hoe het kunstwerk gedurende de Museumnacht vorm krijgt en ontraadsel door welk collectiestuk in het museum zij zich heeft laten inspireren. Deel je antwoord via Twitter met #bodypaint @DeLakenhal en maak kans op sensationele prijzen!

 • Sensationale speedrondleidingen en DJ in the museum

  20:00 - 01:00, Museum Volkenkunde

  DJ in the museum
  Deze mobiele DJ laat het museum swingen van Gangbare Top 40, 80’s, soulclassics en tot dance en electro.

  Sensationele speedrondleidingen
  Museum suf? Wel nee. Daar komt je achter wanneer je mee gaat bij een van de sensationele speedrondleidingen door het museum. De sensationele speedrondleiding wordt elke uur, op het hele uur gegeven.

 • Sushi, Karaoke, Lounge-tuin en meer..

  20:00 - 01:00, Japanmuseum Sieboldhuis

  Sushi
  Ook aan de lekkere trek is gedacht. De kelder is ingericht als gezellig barretje waar je van de kookkunsten van Taji the Chef kan genieten! Taji bereidt als een ware fooddesginer sushi.

  Maak je eigen eetstokjeshouder!
  Leer bij deze workshop je eigen kimono-eetstokjeshouder te vouwen en neem het resultaat (en een paar eetstokjes) mee naar huis. Kom naar één van de workshops in het SieboldHuis en leer de eeuwenoude Japanse origami kunst op een nuttige manier te gebruiken!

  Lounge-tuin
  Ontspannen tijdens de Museumnacht in de lounge-tuin van het SieboldHuis! Voel je helemaal zen door de ontspannende klanken van traditionele Japanse muziek die in de tuin klinkt en geniet van het subtiele licht van de Japanse lampions.Probeer een ijskoud Japans biertje of één van de verschillende sake’s van onze drankproeverij.  

  Karaoke
  Zing de sterren van de hemel in het SieboldHuis. Dit muzikale vermaak werd in 1970 geboren in Japan, toen een populaire zanger gevraagd werd om bandjes van zijn muziek zonder tekst te maken. Hij verhuurde er een jukebox bij en zo ontstond de karaoke.  

 • Virtual reality, telescopen en meer..

  20:00-01:00, Sterrewacht

  Virtual Reality x Oude Sterrewacht
  Illustratiestudente aan de Willem de Kooning kunstacademie, Maria Fraaije, heeft speciaal voor de Museumnacht een drietal prachtige animaties en illustraties gemaakt. Kom meer te weten over de geschiedenis van de Sterrewacht, waan uzelf op de Oortwolk en zie met de Virtual Reality-bril een supernova uitbarsting!

  Bewondering in het Planetarium
  Haal in het Sterrewacht bezoekerscentrum uw ticket (gratis) en laat u betoveren door de pracht van het heelal in het geprojecteerde planetarium. Sensatie verzekerd!

  Bezoek de telescopen
  Speciaal voor de Museumnacht worden de koepels van de Sterrewacht geopend en kunt u een kijkje komen nemen door één van de telescopen. Pak uw kans om het sterrenstelsel van dichterbij te aanschouwen! Voor bezoek aan een van de telescopen is een ticket vereist (gratis), te verkrijgen in het Sterrewacht bezoekerscentrum.

  Ask the Astronemer 
  De beste Leidse sterrenkundigen zullen u te woord staan en antwoord geven op al uw brandende vragen over zwarte gaten, oneindigheid en buitenaards leven. Schroom niet om de hersenen te laten kraken en de discussie aan te gaan.

 • Wear it: Henna!

  20:00 - 22:00, ook van 22:30 - 01:00, Notenveld, Hortus botanicus Leiden

  Genoten van de Hortus? Laat een speciale Hortus Museumnacht henna flowertattoo zetten als aandenken aan deze mooie avond!

 • Prikkel je zintuigen!

  20.00, ook om 21.30 (EN) en 23.00, Auditorium, Museum de Lakenhal

  Altijd al meer willen weten over het optimaal ervaren van kunst? Leer van Nynke Feenstra! Zij laat je ervaren hoe het is om als blinde of slechtziende kunst in het museum te ervaren. Een uniek kijkje in het leven van iemand anders!

  (Fotograaf: Nina Albada Jelgersma)

 • DJ's in the Garden

  20:00 - 00:00, Museum Volkenkunde

  20:00-21:30, DJ Kav Verhouzer ft Q on Trumpet
  Q on Trumpet is de nieuwe sensatie in de DJ-scene. Met zijn trompet brengt hij een unieke sound samen met DJ Kav Verhouzer (bekend van Giel op 3FM) willen zij iedereen laten dansen. 

  21:30 - 22:30, History of Rap
  Hiphopklassiekers van de afgelopen 35 jaar komen voorbij tijdens het History of Rap optreden met Hiphop legende MC Pryme en DJ Stilo. Een unieke reis door de tijd

  22:30 - 00:00, DJ Gathier ft Eller van Buuren
  DJ Gathier, bekend van zijn repertoire met groovy house en uplifting deephouse, zal samen met gitarist Eller van Buuren een bezoek aan dit optreden in de museumtuin tot een sensatie maken. 

 • African Energy: Body percussie workshop

  20:00-20:20, ook om 21:00, 22:00, 23:00, achter hoofd ingang, Museum Volkenkunde

  Muziek maken met je eigen lichaam? Dat kan bij de workshop African Energy in de museumtuin. Je lichaam is het enige instrument wat je nodig hebt bij deze energieke, upbeat  workshop! 

 • Versnaperingen

  20:00 - 01:00, Museum Volkenkunde

  Karels Bio Friet
  Karels Bio Friet staat voor puur en eerlijk. Van de biologische aardappel en de snacks tot aan de huisgemaakte mayonaise.  De aardappels bakken ze met schil en in biologische zonnebloem-olie. En dat proef je! 

  Miracle Ice
  De Miracle Ice Creators bereiden binnen 2-3 minuten een heerlijke ice cocktail uit de Miracle Ice Pan. De garantie voor smaaksensatie! 

  Cocktailbar
  Shaken, stirred, blended of mixed: wat kán een cocktail toch lekker zijn. Cocktails in alle smaken! Voor ieder wat wils! Ter plekke gemaakt. 

 • Shiatsu- Workshop

  20:10-20:30, ook om 21:00-21:20, Japanmuseum Sieboldhuis

  Heb je last van je rug gekregen door het vele lopen of wil je gewoon eens goed ontspannen tijdens de Museumnacht? Kom dan naar één van onze shiatsu zelf-massage workshops. Shiatsu is niet zomaar een massage, het is een manier van leven en van genezing, al meer dan drieduizend jaar geleden ontwikkeld in Japan en kent dezelfde oorsprong als de acupunctuur. Maak kennis met deze eeuwenoude therapie en stimuleer je lichaam met de basistechnieken van de zelfmassage!

 • Makato

  20:00 - 00:00, Japanmuseum Sieboldhuis


  Dit apparaat bestaat uit drie  zuilen, met daarin verschillende lichtgevende vlakken. Raak met je hand, voet of stok zo snel mogelijk het vlakje dat licht of geluid maakt en train zo je reactievermogen, je concentratie en je behendigheid!

 • Op naar de stelling

  20:00-00:30, Molenmuseum de Valk

  Iedereen kent Molen de Valk, de prachtige Leidse stellingmolen van 29 meter hoog. Maar ben je ook wel eens IN de molen geweest? Kom binnen en bekijk de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning in Nederland! Vanaf de stelling heb je een prachtig uitzicht over Leiden. Dit is je enige kans om Leiden By Night te zien vanaf 14 meter hoogte.

  Pak hem!

 • Oer-Hollandse poffertjes

  20:00-01:00, Molenmuseum de Valk

  Molen de Valk heeft in de afgelopen 272 jaar behoorlijk wat meel gemalen. Een oer-Hollands meelproduct kan dan ook niet ontbreken: poffertjes!

 • Geesten uit het verleden

  20:00-00:30, Erfgoed Leiden

  Dagelijks gaan om vijf uur de archiefdepots op slot, maar niemand weet dat ’s avonds het depot tot leven komt…

  Je krijgt een zaklamp mee!

 • Wat een stomme films!

  20:00-00:45, Erfgoed Leiden

  Honderd jaar geleden bestonden er nog geen selfies, maar er werden al wel bewegende beelden opgenomen. Kom onze zwijgende films bekijken. Pianist Yvo Verschoor neemt je mee naar het Leiden van toen in een filmconcert.

  http://www.yvoverschoor.nl

 • Heel Holland bakte

  20.00 – 01.00, Erfgoed Leiden

  Al sinds het begin van de mensheid wordt er gebakken. In combinatie met een kopje koffie of thee willen wij u deze heerlijke, op historische recepten gebaseerde, lekkernijen laten proeven. Al zin in een Morselet op z’n Napels?

 • Freezing Physics

  20:00 - 01:00, Sterrewacht

  Laat uzelf opstijgen met de Human Levitator of verbaas u over de vuurhand. Doe mee met de spectaculaire natuurkundige proeven van RINO, maar komt niet té dichtbij

 • Resonate

  20:00-01:00, Entreehal Sterrewacht

  Hoe zou het zijn om muziek te ervaren zonder het werkelijk te horen? Met Resonate wordt de ongrijpbaarheid van muziek omgezet in een lichamelijk ervaring. Kom langs en trek dit geheimzinnige pak aan!

 • Muziek voor je zintuigen

  20:15 - 21:00, ook om 23:00, CORPUS in Scheltema Leiden

  Swing mee met de Happy Notes Society. Deze 7-koppige band speelt energieke instrumentale jaren ’50 en ’60 dansmuziek uit de townships van Zuid-Afrika. Laat je verrassen door je eigen zintuigen bij CORPUS ‘reis door de mens’ in Scheltema Leiden.

 • Speedrondleidingen

  Elk kwartier na het hele uur; 20:15, 21:15, 22:15, 23:15 en 00:15, Museum Boerhaave

  In een sneltreinvaart kennis maken met de collectie van het museum? In 20 minuten nemen onze rondleiders je mee langs enkele topstukken. 

 • 'Eten en gegeten worden' Quiz

  20:15-20:45, ook om 21:30, 22:45 en 00:00, Museum Boerhaave

  De grote 'Eten en gegeten worden' Quiz; test je kennis over akelige parasieten en innovatief voedsel.
   

 • Spacen met FUSE

  21.00-21.25, ook om 22.00-22.25 en 23.00-23.25, Sterrewacht

  De jonge en dynamische strijkersformatie FUSE bestaat uit jonge musici die niet alleen over een buitengewoon instrumentaal en artistiek talent beschikken, maar ook een overtuigende en frisse blik hebben op concert en publiek. In de Sterrewacht zullen zij allerlei sensationele nummers ten gehore brengen. Met invloeden uit de klassieke muziek, jazz en pop  belooft het een  fantastische totaalbeleving te worden.

 • Spoedcursus Huizinga

  20.20-20:40, en elke 20 minuten daarna, Erfgoed Leiden

  Geschiedenis is overal: in je familie, je achtertuin en je huis. Onze specialisten leggen in verschillende sessies van tien minuten uit hoe je ermee in contact kan komen.

  Er zijn 3 verschillende lezing van ieder 20 minuten. Deze drie lezingen worden ieder uur herhaalt. 

 • Stik voorzichtig!

  Rondleidingen starten om: 20.30, 20.45, 21.00 en 21.30 uur, start: entree Hortus botanicus Leiden

  Ga met een rondleider op zoek naar giftige planten in de Hortus. Na een ijzingwekkend half uur vol griezelverhalen weet u meer over welke (delen van) planten giftig zijn. Om de veiligheid te bewaren geven we alvast één tip, blijf uit de buurt van de Taxus! 

 • Prijsuitreiking Kleurplaat

  Locatie: LiveScience, Naturalis

  Om 20.30 uur is de prijsuitreiking voor de mooiste en meest bijzondere kleurplaat!

  Wil je kans maken op deze prijs? Lever je zelfgemaakte kleurplaat dan in voor 19.45 uur!

 • The Pocketbunnies

  20.30-21.00, ook van 21.45-22.15 en 23.00-23.30, Museum Boerhaave

  Tijdens de Museumnacht zal de Haagse band The PocketBunnies voor een knallend en energiek optreden zorgen! Deze coverband speelt rock en bluessongs uit de 70's, sleazerock uit de 90's en Rock hits uit het recente verleden. Van nummers van Chuck Berry, Cream, Fleetwood Mac en Queen tot aan Guns n’ roses en Kings of Leon. The Pocketbunnies brengen de nummers op geheel eigen wijze tot leven! Kom lekker dansen en drinken in de binnentuin van het museum.

 • De bril die doven laat horen

  20.30, ook om 22.00 en 23.30, Auditorium, Museum de Lakenhal

  Dacht je dat de Google Glass al spectaculair was? Sluit dan aan bij de lezingen van prof. Dr. Niels Schiller. Hij vertelt over de bril die ontworpen is voor mensen die plotseling doof worden. Dit revolutionaire ontwerp gaat in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het opnieuw laten ‘horen’ van doven. 

 • Zet je oren op scherp!

  20.30, ook om 22.00 en 00.00, Schilderijenzaal, Museum de Lakenhal

  Multi-talent Goslink is niet te stoppen. Zijn muziek speelt hij op zelfgebouwde instrumenten: kunstwerken op zich! Waar de muziek ophoudt, gaat hij door met het maken van schilderijen, animatiefilmpjes, installaties en tekeningen. Op zijn album Stil Leven komt alles samen. Strijk neer in de schilderijenzalen en hoor, zie en ervaar Goslink.

   

 • Afrikaanse Dans: workshop

  20:30 - 20:50, ook om 21:30, 22:30, 23:30, achter hoofd ingang, Museum Volkenkunde

  Energieke Afrikaanse dans- en percussieworkshop onder leiding van een Afrikaanse dansdocent.  Actief en verrassend, deze workshop geeft een echte energieboost. 

 • Ikebana

  20:30, Japanmuseum Sieboldhuis

  Wil jij wel eens een keer wat anders in je kamer hebben staan? Kom naar het SieboldHuis voor een workshop Ikebana. Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken, die al in de zesde eeuw is ontstaan en nog steeds ontzettend populair is in Japan. Bloemschikkingen worden voor speciale gelegenheden gemaakt, zoals nieuwjaar, de theeceremonie en seizoenswisselingen. Speciaal voor de Museumnacht kun je nu je eigen bloemschikking maken en mee naar huis nemen! 

 • Tik van de molen

  Om het uur; 20:30, 21.30, 22.30 & om 23.30, Molenmuseum de Valk

  Zo wispelturig als de wind is ook de molenaarsvrouw Elsje in dit stuk van de Leydse Kluchten Compagnie. List en bedrog zijn leidend in deze opvoering over molenaar Volkert. Minnaar Leendert komt vol vertrouwen Elsje opzoeken, maar de prettige vooruitzichten worden al snel verstoord: haar man komt vroeger thuis dan gedacht. De minnaar moet direct de kist in…

 • Sensationele Wereldquiz

  21.00, ook om 22:00, 23:00 en 00:00, Musuem Volkenkunde

  Test je kennis met elkaar én een biertje tijdens de Sensationele Wereldquiz in het Museumcafé. Mis het niet want een museumdirecteur als quizmaster maak je niet snel meer mee. 

 • The Indien

  21:00-21:30, ook van 22:30-23:00, Hortus botanicus Leiden

  3FM Serious Talent ‘The Indien’ zal de Hortus versteld doen staan met hun soulvolle 60’s geluid. The Indien klinkt sferisch, puur, melodieus en soms psychedelisch. Met inspiratie helden als Jefferson Airplane, Fleetwood Mac en The Black Keys zullen zij u een onvergetelijke muzikale avond bezorgen!

 • Lezing: ‘Let thy food be thy medicine’

  21:00 - 21:30, CORPUS in Scheltema Leiden

  Suzanne Poot, health coach en schrijfster van het boek ‘Rauw, Naakt en Gezond’ houdt een lezing over hoe het veranderen van eet- en lijfstijl kan werken als een medicijn om je fitter en sterker te voelen.

 • Food for thought: 'Opmerkelijke verhalen uit de geneeskunde'

  21:00 - 21:30, Museum Boerhaave

  Dr. Erwin Kompanje heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de ietwat opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de geneeskunde. Een jongeman die daadwerkelijk messen doorslikte, aardbeien met paddenkwijl en de admiraal die zichzelf het graf in at, allemaal waargebeurd!

 • Geursensatie

  21:00, ook om 22:30, Auditorium, Museum de Lakenhal

  Laat je tijdens de Museumnacht meevoeren op een geurrondleiding door Caro Verbeek en aroma-DJ Scentman, specialisten in kunst & geur. Een unieke ervaring! Met haar lezingen en rondleidingen ontsluiert Verbeek het aroma van de kunstgeschiedenis. Sluit aan, laat je verrassen en ervaar deze zintuigelijke reconstructie van de geschiedenis!

 • Het verhaal van de erotische prenten

  21:00 - 21:30, ook om 23:00, Musuem Volkenkunde

  De Japanse erotische prenten; sommige net verhulde verwijzingen naar seks en alleen te doorgronden door de 'kenner',  andere die niets aan de verbeelding over laten.  Conservator Matthi Forrer geeft uitleg.

 • Vleermuizenexpeditie

  21:30, Entreehal, Naturalis

  Als de avond bijna is afgelopen, komen de vleermuizen tevoorschijn... Wil je ze zien? Ga dan samen met een gids mee naar het Bos van Bosman (op loopafstand van Naturalis). Spannend! Een gratis kaartje kun je vooraf halen bij de entree, maar wees er snel bij, want er is beperkt plaats.

 • Food Show: cabaret & quiz

  21:30 - 22:00, ook om 22:30, CORPUS in Scheltema Leiden

  Cabaretière Janneke Jager (Publieksprijs Utrechts Cabaretfestival ‘13) presenteert op een bijzondere wijze de Food Show. Geniet van haar grappen, het mango lied en test je Food kennis in de quiz. Maak kans op de CORPUS zintuigen prijs…

 • Ikebana

  21:30, Japanmuseum Sieboldhuis

  Wil jij wel eens een keer wat anders in je kamer hebben staan? Kom naar het SieboldHuis voor een workshop Ikebana. Ikebana is de Japanse kunst van het bloemschikken, die al in de zesde eeuw is ontstaan en nog steeds ontzettend populair is in Japan. Bloemschikkingen worden voor speciale gelegenheden gemaakt, zoals nieuwjaar, de theeceremonie en seizoenswisselingen. Speciaal voor de Museumnacht kun je nu je eigen bloemschikking maken en mee naar huis nemen! 

 • Lezing: ‘Laat jij je foppen door jouw zintuigen?’

  22:00 - 22:30, CORPUS in Scheltema Leiden

  Eten tijdens een vergadering? Na deze lezing misschien niet meer! Dr. Lotte van Dillen doet onderzoek voor Universiteit Leiden naar smaakbeleving. Als je hetzelfde eet, proeft je eten dan altijd hetzelfde of kan dit per keer verschillen? Is smaak een kwestie van het prikkelen van de juiste papillen op je tong? Of spelen ook andere zintuigen een rol? Leer hoe beïnvloedbaar je smaakbeleving is en test het tijdens Lotte van Dillen haar lezing!

 • Lezing: Kamasutra

  22:00 - 22:30 (NL), ook om 00:00 (EN), Museum Volkenkunde

  Wie kent het niet, maar er is meer. Wat is het nu echt?  Saskia Konninger vertelt je alles over de herkomst van de Kamasutra tijdens een inspirerende lezing in het museum!  

 • Kimono modeshow

  22:00 - 22:45, Japanmuseum Sieboldhuis

  Waan je in het oude Japan met deze kimono modeshow! Eerst zie je een demonstratie kimono-dragen, want een kimono trek je niet zomaar aan! Daarna zullen de modellen, gekleed in prachtige authentieke en moderne kimono’s, de modeshow lopen. Er wordt uitleg gegeven over de kimono’s en voor welke gelegenheid ze bedoeld zijn. De modellen zijn ook traditioneel gekapt en opgemaakt. Deze modeshow mag je niet missen!

 • Food for thought: 'De smakelijke collectie van Museum Boerhaave'

  22:15 - 22:45, Musuem Boerhaave

  Als Rijksmuseum voor de geschiedenis van wetenschap en geneeskunde heb je nog wel eens… opmerkelijk objecten in je collectie. Van flesjes hondenmaagsap van Pavlov en een unieke kweekburger tot een Egyptische ingewandenvaas. Onze conservator Bart Grob zal je verbazen! 

 • The Indien

  22:30-23:00, ook van 21:00-21:30, Hortus botanicus Leiden

  3FM Serious Talent ‘The Indien’ zal de Hortus versteld doen staan met hun soulvolle 60’s geluid. The Indien klinkt sferisch, puur, melodieus en soms psychedelisch. Met inspiratie helden als Jefferson Airplane, Fleetwood Mac en The Black Keys zullen zij u een onvergetelijke muzikale avond bezorgen!

 • Food Show: cabaret & quiz

  22:30 - 23:00, ook om 21:30, CORPUS in Scheltema Leiden

  Cabaretière Janneke Jager (Publieksprijs Utrechts Cabaretfestival ‘13) presenteert op een bijzondere wijze de Food Show. Geniet van haar grappen, het mango lied en test je Food kennis in de quiz. Maak kans op de CORPUS zintuigen prijs…

 • Wear it: Henna!

  22:30 - 01:00, ook van 20:00 - 22:00, Notenveld

  Genoten van de Hortus? Laat een speciale Hortus Museumnacht henna flowertattoo zetten als aandenken aan deze mooie avond!

 • Geursensatie

  22:30, ook om 21:00, Auditorium, Museum de Lakenhal

  Laat je tijdens de Museumnacht meevoeren op een geurrondleiding door Caro Verbeek en aroma-DJ Scentman, specialisten in kunst & geur. Een unieke ervaring! Met haar lezingen en rondleidingen ontsluiert Verbeek het aroma van de kunstgeschiedenis. Sluit aan, laat je verrassen en ervaar deze zintuigelijke reconstructie van de geschiedenis!

 • Muziek voor je zintuigen

  23:00 - 23:45, ook om 20:15, CORPUS in Scheltema Leiden

  Swing mee met de Happy Notes Society. Deze 7-koppige band speelt energieke instrumentale jaren ’50 en ’60 dansmuziek uit de townships van Zuid-Afrika. Laat je verrassen door je eigen zintuigen bij CORPUS ‘reis door de mens’ in Scheltema Leiden.

 • Het verhaal van de erotische prenten

  23:00 - 23:30, ook om 21:00, Museum Volkenkunde

  De Japanse erotische prenten; sommige net verhulde verwijzingen naar seks en alleen te doorgronden door de 'kenner',  andere die niets aan de verbeelding over laten.  Conservator Matthi Forrer geeft uitleg.

 • Food for thought: 'Klikkende beestjes'

  23:30 - 00:00, Museum Boerhaave

  Prof. dr. Maurice Aalders kan je als bijzonder hoogleraar forensisch biofysica alles vertellen over forensisch onderzoek. Vanavond gaat hij in het bijzonder in op wat beestjes in lichamen allemaal te vertellen hebben. Een insect dat verklapt hoe lang een lichaam ergens al ligt, een parasiet die iets over de gezondheid van het slachtoffer vertelt en nog veel meer!

 • Lezing: Kamasutra

  00:00 - 00:30 (EN), ook om 22:00 (NL), Museum Volkenkunde

  Wie kent het niet, maar er is meer. Wat is het nu echt?  Saskia Konninger vertelt je alles over de herkomst van de Kamasutra tijdens een inspirerende lezing in het museum!  

 • @ Gebr. de Nobel

  Deuren open van 00:30-02:00, 18+

  De nacht is nog niet voorbij als de musea hun deuren sluiten! Laat je gaan op de eigenzinnige mix van soulvolle jazz en funky Hip Hop van The Cool Quest, die je misschien wel kent van De Wereld Draait Door en 3FM Serious Talent. Leidse DJ RAFIKI brengt de grote zaal daarna in beweging met zijn opzwepende afro-beats.

  In de kleine zaal voegt de housemuziek van Philou Louzolo en Moody Mehran een vleugje old school toe aan de line-up. De aromajockey voegt met zijn geuren een nieuwe unieke dimensie toe aan de avond. Mis dit dus niet, en kom de Museumnacht vol sensaties afsluiten in Gebr. de Nobel!

  Vergeet je legitimatiebewijs niet en zorg dat je voor 02:00 binnen bent!

Kindermuseumnacht Naturalis

Op expeditie in Naturalis

Wat een sensatie! We gaan op expeditie! Tijdens de Kindermuseumnacht is de binnenplaats van Naturalis het basiskamp. Een plek om te genieten van steengoeie muziek en te smullen van de barbecue, broodjes en geroosterde marshmallows. 

In het museum ga je op expeditie. Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Wat moet je weten, wat moet je kunnen? Leer de weg vinden in een donkere grot, test je kwaliteiten als woudloper en bewonder bizarre insecten…

Let op: volwassenen betalen het reguliere tarief, zij kunnen niet naar binnen met een kinderkaartje.

Tickets

Prijzen / info

 • Volwassene                     € 15,00
 • Volwassene (korting LUF)  € 10,00
 • Volwassene (korting CJP)   € 13,50
 • Kind (4 tot en met 12 jaar)        € 6,00

Prijzen zijn inclusief service en transactiekosten. Verder is een Museumkaart helaas niet geldig tijdens Museumnacht.

Indien een kaartje met korting wordt gekocht, moet bij het ophalen van het polsbandje een geldige CJP- of LUF pas getoond kunnen worden. 

E-tickets zijn op 30 mei vanaf 12.00 uur in te wisselen voor een polsbandje bij de deelnemende musea en op de Beestenmarkt. Het polsbandje geldt als passe-partout voor entree tot de deelnemende musea, het vervoer en de afterparty bij Gebr. de Nobel. 

Tot 20:00 uur zijn er online kaarten te koop, daarna kunt u kaarten kopen bij de deelnemende musea. Tot 22:00 uur kunt u ook terecht op de Beestenmarkt.

Let op: U kunt alleen online kaarten met korting kopen Na 20:00 uur is het dus niet meer mogelijk om kaarten met korting (zoals LUF-korting) te kopen!

 

Terugkomactie 2=1

Neem iemand mee en geniet dit jaar gratis nog een keer van een Leids museum naar keuze! Op vertoon van je polsbandje van de Museumnacht Leiden 2015 en bij aanschaf van minimaal twee entreebewjzen is tot en met 31 augustus 2015 het goedkoopste kaartje gratis bij één van de volgende musea: Museum Boerhaave, Hortus botanicus Leiden, Erfgoed Leiden en Omsteken, CORPUS 'reis door de mens', Museum De Lakenhal, Naturalis, Japanmuseum SieboldHuis, Molenmuseum de Valk, Museum Volkenkunde en de Oude Leidse Sterrewacht.

Je polsbandje geeft recht op één gratis entreebewijs bij aanschaf van ten minste twee andere kaarten. Het goedkoopste kaartje wordt dan gratis. Voor de overige kaarten geldt het normale tarief. Deze 2=1 actie is niet te combineren met andere kortingen of acties. 

Musea

 • Hortus botanicus Leiden

  De Hortus botanicus Leiden viert feest dit jaar: de oudste botanische tuin van West-Europa bestaat 425 jaar! Vier eeuwen lang verzamelen, verzorgen, bestuderen en onderzoeken hebben een schitterende tuin voortgebracht waar de fascinerende plantenwerelden van Azië, Zuid-Europa en Afrika binnen handbereik liggen. Op 30 mei vindt hier een avond vol sensationele ontdekkingen en indrukken plaats. Kom vooral kijken, ruiken, proeven, luisteren, voelen, beleven! 

 • Oude Leidse sterrewacht

  De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland, gesticht in 1575. Sterrenkunde heeft er een lange en rijke traditie. Al in 1633 kreeg de universiteit een sterrewacht als onderdak voor het kwadrant van Snellius. Het maakt Sterrewacht Leiden de oudste nog bestaande universiteits-observatorium ter wereld. De afgelopen jaren is de Sterrewacht grondig gerenoveerd en is het nu weer in zijn oude glorie hersteld!

 • Museum Boerhaave

  De tentoonstelling Foodtopia gaat over een eeuw voedselinnovaties. Tijdens de Museumnacht bekijken we voeding echter vanuit een heel andere hoek… Deze nacht draait het om eten en gegeten worden. Welk effect heeft voedsel op jou? En wat is jouw rol als voedsel? Van vreemde eetgewoontes en voedselvernieuwingen tot bloedzuigertherapie en parasitologie; een waanzinnig programma inclusief lekkere muziek en heerlijke drankjes.

 • Naturalis Kindermuseumnacht

  Kom op expeditie!

  Tijdens de Kindermuseumnacht in Naturalis ga je dit jaar op expeditie! Het basiskamp op de binnenplaats is de start van het avontuur. Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je op expeditie gaat. Wat moet je weten, wat moet je kunnen? Leer de weg vinden in een donkere grot, test je kwaliteiten als woudloper en bewonder bizarre insecten… 

 • Museum Volkenkunde

  Kamasutra, DJ Kav Verhouzer en de directeur als quizmaster: hoe sensationeel wil je het hebben? Lekker chillen met een Strawberry Daiquiry, swingen op de live muziek van Q on Trumpet en Eller van Buuren of je zintuigen activeren met een sessie bodypercussie. Behoefte aan kunstzinnige prikkeling? Een blik op Japanse erotische prenten biedt uitkomst. Liever je parate kennis testen? Doe dan mee met de pubquiz onder de bezielende leiding van de museumdirecteur. Satisfy your senses in Volkenkunde!

 • Japanmuseum Sieboldhuis

  Deze avond staat het hele museum in het teken van zensatie. Ontspan bij één van onze Shiatsu zelfmassage workshops, waan je in Japan met onze kimono-modeshow en vouw erna je eigen origami-kimono. Dompel je onder in de Japanse kunst van de ikebana (bloemschikken), of train je reflexen op onze makoto. Honger of dorst gekregen? Geniet van speciale sushi van Taji-the Chef of van een heerlijk Japans biertje of sake.

 • Museum de Lakenhal

  Ruik je ogen uit en lees tot je oren ervan tuiten. In Museum De Lakenhal staan alle zintuigen op scherp! Leer hoe blinden zien en doven lezend horen. Zie hoe een kunstwerk op een lichaam groeit en luister naar de muziek van Goslink. Ga mee op een geurrondleiding en ervaar de smaakexplosies in het lab van Chef Amaro, speciaal om al jouw zintuigen te prikkelen!

 • CORPUS 'reis door de mens' in Scheltema Leiden

  Zuurstof proeven met je neus? Dat doe je bij CORPUS tijdens de Museumnacht. Het thema is SmaakSENSATIE en we zoomen in op de zintuigen waarmee je smaak beleeft. Kom naar CORPUS ‘reis door de mens’ in Scheltema Leiden en verbaas je over je eigen zintuigen!

 • Erfgoed Leiden en Omstreken

  Geesten uit het verleden
  Dagelijks gaan om vijf uur de archief-depots op slot, maar niemand weet dat ’s avonds het depot tot leven komt… Na een rondleiding in het depot neemt pianist Yvo Verschoor je mee naar het Leiden van toen in een filmconcert van zwijgende films. Onze specialisten leggen in lezingen van tien minuten uit dat geschiedenis overal is. Verder willen wij jullie laten genieten van historische lekkernijen.

 • Molenmuseum de Valk

  “Een Tik van de Molen" 
  Kom binnen tussen 20.00-00.30 uur en bekijk de enige bewaard gebleven stadsmolenaarswoning in Nederland! Vanaf de stelling heb je een prachtig en uniek uitzicht over Leiden by Night. Ook rondom de molen is er genoeg te zien; de Leydse Kluchten Compagnie voert het stuk “Tik van de molen” op. Als afsluiting kan genoten worden van een oer-Hollands meelproduct:poffertjes!

Over de Museumnacht

Museumnacht Leiden wordt, in samenwerking met de Leidse musea, georganiseerd door Stichting Museumnacht Leiden, samengesteld uit leden van A.L.S.V. Quintus. Dertien studenten van A.L.S.V. Quintus zijn verantwoordelijk voor onder andere de publiciteit, sponsorwerving en programmering. De bezoekers kunnen tijdens Museumnacht Leiden 2015 terecht bij: Naturalis (Kindermuseumnacht), Hortus botanicus Leiden, Oude Leidse Sterrewacht, Museum Boerhaave, museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Museum De Lakenhal, CORPUS ‘reis door de mens’ in Scheltema Leiden, Molenmuseum de Valk en Erfgoed Leiden en Omstreken.

 

Arrangementen

Oud Leidsch Arrangement

Ook dit jaar biedt de Museumnacht Leiden in samenwerking met de Museumvereniging speciaal voor Museumkaarthouders het ‘Oud Leidsch Arrangement aan’. Museumkaarthouders kunnen voor €195,- met zijn tweeën genieten van een uniek drie-gangendiner bij drie verschillende restaurants; Het Prentenkabinet, Mangerie de Jonge Koekop en Galerie-Café Leidse Lente. Transport tussen de verschillende restaurants wordt volledig verzorgd. U zult overnachten in Hampshire Hotel Leiden en krijgt uiteraard een passe-partout voor de Museumnacht! Wat deze avond nog meer speciaal maakt is dat u bij Galerie-Café Leidse Lente een exclusieve opening van de Museumnacht Leiden 2015 zult ervaren. Deze avond zal om 16:00 uur starten. 

Nieuws

 • Website nu ook in het Engels

  21 april 2015

  Sinds vandaag is de website ook beschikbaar in het Engels. Heeft u buitenlandse vrienden, kennissen of collega's die misschien ook wel geïnteresseerd in een sensationele museumnacht ervaring, verwijs ze dan naar onze website!

 • Welkom!

  23 maart 2015

  Welkom op de nieuwe website van de Museumnacht Leiden! Vind hier alle informatie over deelnemende musea, het programma, arrangementen, onze terugkomactie, pers- en nieuwsberichten en nog veel meer. 

  Binnenkort gaat de kaartverkoop van start, houd de website dus goed in de gaten of volg ons op Facebook of Twitter!

 • Nieuw: het Nachtpad

  18 maart 2015

  De Museumnacht Leiden brengt dit jaar met het Nachtpad de Leidse binnenstad tot leven door live muziek, kunst en optredens op straat!

  Tijdens de Museumnacht Leiden geniet je van allerlei akoestische tonen terwijl je van museum naar museum loopt, kun je een kijkje nemen bij de kunstenaars op de Beestenmarkt of je laten wegblazen door de vuurspuwers. Op het Rapenburg zwemt er zelfs iets heel bijzonders door de Leidse grachten: laat je verrassen door het grootste zoogdier op aarde!

 • Save the date!

  18 december 2014

  De datum voor de zevende editie van de Museumnacht Leiden is bekend! Op zaterdagavond 30 mei openen de Leidse musea hun deuren voor een sensationele avond. Je kan op deze avond terecht bij: Naturalis (Kindermuseumnacht), Hortus botanicus Leiden, Oude Leidse Sterrewacht, Museum Boerhaave, Museum Volkenkunde, Japanmuseum SieboldHuis, Museum De Lakenhal, CORPUS ‘reis door de mens’ in Scheltema Leiden, Molenmuseum de Valk en Erfgoed Leiden en Omstreken.

   

   

Pers

Voor persaanvragen kunt u contact opnemen met Nienke Coenen van de PR afdeling van de Museumnacht Leiden via nienkecoenen@museumnachtleiden.nl

 

Contact

Medewerkers

Bestuur

Partners

Museumnacht Leiden dankt al haar partners die de nacht mogelijk maken.

Agenda Signatures
Cultuurweken Leiden

            
Vrijdag 22 mei Opening Signatures, Cultuurweken Leiden
13 mei t/m 2 augustus 2015 Beelden in Leiden
29 april t/m 31 meiVeenfabriek — Tulpmania
Vr. 22, za. 23 en zo. 24 mei Schemerstad
Zo. 24 en ma. 25 meiLeidse Hofjesconcerten
Zaterdag 30 meiMuseumnacht Leiden
Vr. 22, za. 23 en zo. 24 mei LIFF SummerSpecial
Zaterdag 6 juni Openluchthotel Fields of Wonder
Zaterdag 6 juniLeidse Olympus
Zondag 7 juniSummerJazz