Museumnacht Leiden toont je de Leidse musea in een ander nachtlicht!

PROGRAMMA

[wcs-schedule id=1]

TICKETS

BESTEL JE TICKETS HIER

We zijn druk bezig met Museumnacht Leiden 2020! Helaas is het nog niet mogelijk om tickets te kopen. 

TOEGANGSBEWIJS

We zijn druk bezig met Museumnacht Leiden 2020! Helaas is het nog niet mogelijk om tickets te kopen. Zodra de Passe-partouts verkrijgbaar zijn zullen ze hier online en via onze Facebook (Museumnacht Leiden) aangeboden worden. Volg onze Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven! Het toegangsbewijs voor Museumnacht Leiden is een polsbandje. Deze geldt als passe-partout voor de deelnemende musea, het vervoer en de Afterparty bij de Gebr. de Nobel.

Kortingen

Door je ticket online en in de voorverkoop te kopen profiteer je van leuke kortingen. Ook zijn er speciale kortingen voor leden van het LUF en het CJP. Indien je hiervan gebruik maakt is het belangrijk om een geldige LUF of CJP pas mee te nemen bij het ophalen van het polsbandje op de dag zelf. Alleen online is het mogelijk om tickets met deze korting te kopen!

Ook voor &Cultuurkaart-houders bieden wij korting. 

Dit jaar ontvangen ook deelnemers van de Leiden Marathon een speciale korting! Vertoon bij het ophalen van het polsbandje een startbewijs van de marathon en geniet van een cultureel en sportief weekend. 

Let op: wij bieden geen korting aan in combinatie met een Museumjaarkaart. 

MUSEA & LOCATIES

De Museumnacht Leiden 2019 trapt zaterdag 18 mei af op de Beestenmarkt. Vanaf 17.00 uur ben je hier welkom voor een lekker drankje in de zon onder het genot van fijne deuntjes. Daarnaast kan je je vrienden uitdagen tot een potje lasergamen. Ga de strijd aan en laat zien dat jij de koning(in) van de arena bent! Of je nou rustig wat wilt drinken of actief bezig wilt zijn, voor ieder wat wils. Begin jouw Museumnacht goed en kom langs op de Beestenmarkt! We zien je daar!

De Leidse Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland. Vier eeuwen lang verzamelen, verzorgen, bestuderen en onderzoeken heeft een schitterende tuin voortgebracht waar de fascinerende plantenwerelden van Zuidoost en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika binnen handbereik liggen. Kom ontdekken, proeven, luisteren en beleven! Zowel de kassen als de tuin zijn tijdens de Museumnacht geopend.

Daterend uit 1633, is de Leidse Sterrewacht het oudste nog bestaande Universiteits-observatorium ter wereld. Nog steeds wordt de Sterrewacht gebruikt voor onderzoek en het opleiden van sterrenkundigen. Neem zelf een kijkje tijdens de Museumnacht!

Neem een stap terug in de tijd in het Rijksmuseum van Oudheden! Ontdek de archeologische rijkdommen die het museum rijk is. Ontrafel de geheimen uit Egypte en ga op avontuur in de Middeleeuwse Tuinen. Volg een Middeleeuwse dansworkshop, maak je mooi door de bloemenschminkers  en waag een dans bij de Egyptische Tempel en de gigantische Keizerbeelden! 

Let op: Dit programma vindt plaats in Old School op het Pieterskerkhof

Taal is overal. In alle geuren en kleuren, vormen en klanken. Het beïnvloedt en verbindt, waar je ook vandaan komt. Neem een kijkje bij het Taalmuseum Leiden en kom alles te weten over inheemse talen. krijg bijvoorbeeld een paar tips en tricks om je in meerdere landen verstaanbaar te maken! Of maak een wandeling langs de beroemde muurgedichten die door de gehele stad verstopt zijn.

Museum Volkenkunde is een museum over mensen. Wereldwijd staan mensen voor dezelfde levensvragen, de antwoorden die zij daarop geven, verschillen en zijn vaak cultureel bepaald. De objecten uit onze collectie vertellen stuk voor stuk een menselijk verhaal. Verhalen over liefhebben, rouwen, vieren, versieren of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is. Een wandeling door het museum opent je blik op de wereld; van Bali tot Guatemala, van Oceanië tot de Noordpoolgebieden en van Mekka tot Djenné. In Museum Volkenkunde ontdek je dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens.

Japan beleven zonder het vliegtuig te pakken? Kom tijdens de Museumnacht naar Japanmuseum SieboldHuis en beleef het mooiste uit Japan! Schitterende prenten, boeiende landkaarten, Japans lakwerk en kleding. Al deze schatten zijn door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold tussen 1823 en 1829 verzameld.Japan beleven zonder het vliegtuig te pakken? Kom tijdens de Museumnacht naar Japanmuseum SieboldHuis en beleef het mooiste uit Japan! Schitterende prenten, boeiende landkaarten, Japans lakwerk en kleding. Al deze schatten zijn door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold tussen 1823 en 1829 verzameld.Japan beleven zonder het vliegtuig te pakken? Kom tijdens de Museumnacht naar Japanmuseum SieboldHuis en beleef het mooiste uit Japan! Schitterende prenten, boeiende landkaarten, Japans lakwerk en kleding. Al deze schatten zijn door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold tussen 1823 en 1829 verzameld.

Het Wevershuis laat ‘de andere kant van Leiden’ zien. Niet het Leiden van de rijke elite met hun monumentale panden aan het Rapenburg, maar het Leiden van de arbeiders. In het Wevershuis weefden en woonden wevers en arbeiders vanaf ongeveer 1561. Het Wevershuis zelf en de schaarse inrichting vormen het museum. Ter aanvulling zijn in het Wevershuis per jaar 6 à 8 tijdelijke exposities van textiel gerelateerde kunstvormen. In de weefkamer wordt op een antiek weefgetouw geweven. De laatste bewoners van het Wevershuis waren studenten, een daarvan heeft er zelfs 45 jaar lang gewoond, van 1956 tot 2001.

Tussen de Witte Singel en de Vliet ligt Erfgoed Leiden verscholen. Dit is dé plek voor mensen met hart voor het verleden. Hier ontdek je meer in je verleden. Erfgoed Leiden laat je de waarde zien van oude verhalen, gebouwen, archeologie en archieven.   

Molen De Valk is de enige windmolen die nog over is van de 19 molens die ooit op de Leidse stadswallen stonden. In de molen kan je een kijkje nemen hoe men vroeger in de molen leefde en hoe de molen werkt. Als je durft kan je met de trap naar de top en genieten van het welverdiende uitzicht over onze prachtige stad!

Even genoeg van alle musea of gewoon zin in wat buitenlucht? Loop eens naar buiten en ontdek wat het Nachtpad te bieden heeft!  Pak een van de rondvaartboten om naar een andere bestemming te komen of laat je lekker rondrijden in een tuktuk. Op de route wordt u verrast door jong talent dat het Nachtpad op doet lichten!

Na een grote vernieuwing is Rijksmuseum Boerhaave weer open voor het publiek. Als schatkamer van de wetenschap en geneeskunde vertellen we je alles over de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis.

Vier 444 mee in het Academiegebouw! Omdat de Universiteit Leiden 444 jaar bestaat, vieren we een feestje in het Academiegebouw tijdens Museumnacht Leiden. Een viering met een gouden randje. Met onder andere vier lezingen, demonstraties door studenten, rondleidingen, feestelijke karaoke, cabaret, singer-songwriters en nog veel meer.

De Museumnacht Leiden is pas voorbij als de muziek is gestopt – er is dus geen reden om op tijd naar huis te gaan! Dit jaar zal de afterparty weer plaatsvinden in de Gebr. de Nobel. Kom vanaf 00:30 uur dansen op de muziek van onder andere Blazen Maar! en Sowieso. Wees op tijd want vol = vol. Kom dus tot in de late uurtjes dansen met een biertje in je hand!

De volgende vervoersmiddelen zijn gratis op vertoon van je Museumnacht polsbandje tijdens de Museumnacht:

  • Boten: De Leidse Rederij verzorgt taxivaarten tussen drie opstapplaatsen in de binnenstad.
  • Tuktuk’s: Laat je vervoeren in deze gemotoriseerde fietsen.

 

Parkeren & Busjes: Goedkoop je auto parkeren kan op de Haagweg bij het stadsparkeerplan. Het busje vervoert je vervolgens snel naar één van de vier haltes.

OVER DE MUSEUM NACHT

De Museumnacht Leiden wordt georganiseerd vanuit de Stichting Museumnacht Leiden. De stichting bestaat elk jaar uit studenten van de A.L.S.V. Quintus. De Museumnacht Leiden werkt logischerwijs samen met de deelnemende musea.

Naast de vaste collectie hebben de deelnemende musea ieder ook extra programmering tijdens de nacht. De programmering biedt onder andere workshops, lezingen, optredens van bands en dj’s, kleinkunst, alternatieve rondleidingen en films. Met behulp van de website, social media en een uitgebreid programmaboekje zijn de bezoekers in staat om hun eigen planning te maken.

PARTNERS

BEDRIJVEN EN ORGANISATIES

PERS

Voor persaanvragen kunt u contact opnemen met Jelle van Pinxteren van de PR afdeling van de Museumnacht Leiden via Jelle van Pinxteren

PERSBERICHTEN

Er zijn nog geen persberichten deze editie.

CONTACT

ALGEMEEN

Jelle Schellekens | Voorzitter
jelleschellekens@museumnachtleiden.nl

Yvette Broex | Secretaris
yvettebroex@museumnachtleiden.nl

Rowan Rip | Penningmeester
rowanrip@museumnachtleiden.nl

Daniel Jacobs | Acquisitie 
danieljacobs@museumnachtleiden.nl

Sheline Kap | Acquisitie
shelinekap@museumnachtleiden.nl

Yannick Versteeg | Acquisitie                        yannickversteeg@museumnachtleiden.nl

Jelle van Pinxteren | PR – PERS
jellevanpinxteren@museumnachtleiden.nl

Lisan Zegger | PR – PRINT
lisanzegger@museumnachtleiden.nl

Sanne Heynen | PR – ONLINE
sanneheynen@museumnachtleiden.nl

PROGRAMMEURS

Florine de Villeneuve | Museum Volkenkunde & Nachtpad
florinedevilleneuve@museumnachtleiden.nl

Brechtje Stam | Erfgoed Leiden & Molenmuseum De Valk
brechtjestam@museumnachtleiden.nl

Emma Klinkenbijl | Rijksmuseum van Oudheden & Nachtpad emmaklinkenbijl@museumnachtleiden.nl

Eline Kuiper | Rijksmuseum Boerhaave 
elinekuiper@museumnachtleiden.nl

Vera van Erkel | Sterrewacht & Hortus Botanicus
veravanerkel@museumnachtleiden.nl

Jelle Blom | Taalmuseum & Museum het Leids Wevershuis
jelleblom@museumnachtleiden.nl

Nicole Lambertina | Japansmuseum SieboldHuis nicolelambertina@museumnachtleiden.nl 

TECHNIEK

Maarten van der Meer | Algemeen contactpersoon techniek
maartenvandermeer@museumnachtleiden.nl

BESTUUR

Maarten van der Meer | Voorzitter
maartenvandermeer@museumnachtleiden.nl

Ysbrand Lamers | Penningmeester
ysbrandlamers@museumnachtleiden.nl

Sarah Fijen | Secretaris/Sponsor- en fondsenwerving 
sarahfijen@museumnachtleiden.nl

Caroline van der Elst | PR
carolinevanderelst@museumnachtleiden.nl

Anne van den Maagdenberg | Programma
annevandenmaagdenberg@museumnachtleiden.nl

ADMINISTRATIE

Stichting Museumnacht Leiden

KvK 27334143

Postbus 11128
2301EC Leiden

administratie@museumnachtleiden.nl