n de tentoonstelling Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie staat een stencilmachine. Dit type machine was in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw populair onder allerlei groeperingen die drukwerk in beperkte oplage wilden verspreiden. Zo ook bij de Surinaamse Studenten Unie in Leiden, die er bijvoorbeeld pamfletten en een heel boek van Anton de Kom mee drukte. Het is een voorloper van de printer zoals we die nu kennen, maar dan eentje die je met de hand moet bedienen. Daar weet stencilkoning Erwin Blok alles vanaf. Onder zijn leiding én die van onze professionele museumdocenten maak je tijdens de Museumnacht jouw punt met behulp van de stencilmachine. Je kunt teksten en tekeningen maken die op een stencil worden overgezet. Daarna kun je ze in allerlei kleuren en lagen afdrukken.

The exhibition I Will Fight – Anton de Kom and the Surinamese Student Union features a stencil machine. This type of machine was popular in the 1960s and 1970s among all kinds of groups that wanted to distribute printed matter in limited editions. Such was the case with the Surinamese Student Union in Leiden, which used it to print pamphlets and an entire book by Anton de Kom, for example. It is a predecessor of the printer as we know it today, but one that you have to operate by hand. That’s something stencil king Erwin Blok knows all about. Under his guidance and that of our professional museum teachers, you will make your point during Museum Night using the stencil machine. You can make texts and drawings that will be transferred to a stencil. Then you can print it in various colours and layers.

MAAK JE PUNT met De Stencilkoning