Leuk dat je er bent!

Er is nu nog niks nieuws te zien.

We zijn druk bezig met Museumnacht Leiden 2019. Binnenkort staat het volledige programma online. Nog even geduld! Je kunt de datum wel alvast in je agenda zetten: 18 mei 2019.

Sfeer proeven?

Kijk de aftermovie van Museumnacht Leiden 2018:

deelnemende musea

We kunnen je wel alvast verklappen welke musea er mee doen in 2019.

Contact

Charlie van Mieghem | Secretaris
charlievanmieghem@museumnachtleiden.nl

Zoë Sens | PR
zoesens@museumnachtleiden.nl

Volg ons

Blijf op de hoogte van het programma en de winacties.

Museumnacht Leiden toont je de Leidse musea in een ander nachtlicht.

Tickets

 • Toegangsbewijs

  Het toegangsbewijs voor Museumnacht Leiden is een polsbandje. Deze geldt als passe-partout voor de deelnemende musea, het vervoer en de Afterparty bij de Waag.

  Online kaartverkoop

  Passe-partouts zijn online verkrijgbaar via deze site en Facebook (Museumnacht Leiden). Deze E-tickets zijn op 2 juni 2018 vanaf 13.00 uur in te wisselen voor een polsbandje op de Beestenmarkt en bij de musea: rijksmuseum Boerhaave, museum Volkenkunde, het Academiegebouw en het rijksmuseum van Oudheden. LET OP: bij de andere musea kun je je polsbandje niet inwisselen.

  Op de dag zelf kun je ook nog een kaartje kopen. Dit kan bij de Beestenmarkt en bij de musea: rijksmuseum Boerhaave, museum Volkenkunde en het Academiegebouw. 

  Arrangementen

  De Museumnacht arrangementen zijn de ideale combinatie van eten & cultuur. Vanaf 17.00 uur zal er een rondleiding door Leiden plaatsvinden, waarbij 3 restaurants worden bezocht voor een heerlijk 3-gangen diner, te weten La Bota, de Malle Jan en de Hooykist. Na een overheerlijke maaltijd kan je direct aanschuiven bij de Opening van de Museumnacht.

  Tijd: 17.00-20.00 (aanvang Beestenmarkt)
  Prijs: €49,50

  Ben je een speciaalbier liefhebber? Dan is het arrangement 'speciaalbier' wellicht iets voor jou. Vanaf 17.00 ben je welkom bij café Oliviers, waar je kunt genieten van drie speciaalbieren. Daar zal ook iemand meer vertellen over de speciaalbieren. Daarna kan je in een vrolijke bui door naar de Opening van de Museumnacht Leiden.

  Tijd: 17.00-20.00
  Prijs: €29,95

  Kortingen

  Door je ticket online en in de voorverkoop te kopen profiteer je van leuke kortingen. Ook zijn er speciale kortingen voor leden van het LUF en het CJP. Indien je hiervan gebruik maakt is het belangrijk om een geldige LUF of CJP pas mee te nemen bij het ophalen van het polsbandje op de dag zelf. Alleen online is het mogelijk om tickets met deze korting te kopen!

  Ook voor &Cultuurkaart-houders bieden wij korting. Hiervoor ontvang je via mail een kortingscode, welke je kunt gebruiken in de online ticketshop.

  Op de dag zelf

  Last minute nog naar de Museumnacht? Dat kan! Ook op de dag zelf kun je op de Beestenmarkt nog tot 22.00u een polsbandje kopen. Overdag is het ook mogelijk polsbandjes te kopen bij het Rijksmuseum van Oudheden, Museum Volkenkunde of bij het Academiegebouw (Naturalis en Hortus Botanicus)

   

 • Bestel je tickets hier

 • Over de Museumnacht

  De Museumnacht Leiden wordt georganiseerd vanuit de Stichting Museumnacht Leiden. De stichting bestaat elk jaar uit studenten van de A.L.S.V. Quintus. De Museumnacht Leiden werkt logischerwijs samen met de deelnemende musea.

  Naast de vaste collectie hebben de deelnemende musea ieder ook extra programmering tijdens de nacht. De programmering biedt onder andere workshops, lezingen, optredens van bands en dj’s, kleinkunst, alternatieve rondleidingen en films. Met behulp van de website, social media en een uitgebreid programmaboekje zijn de bezoekers in staat om hun eigen planning te maken.

 • Terugkomactie

  Ook dit jaar is er weer een terugkomactie. Neem iemand mee en geniet nogmaals van een Leids museum naar keuze. Tegen inlevering van jouw Museumnacht 2018-polsbandje geldt t/m 3 september 2018 een speciale korting: 2 voor de prijs van 1! Bij een voltarief kaartje kan de tweede persoon gratis naar binnen bij één van de volgende musea: Hortus botanicus Leiden, Oude Sterrewacht, Museum Volkenkunde, Naturalis, Rijksmuseum van Oudheden, Molenmuseum de Valk en Japanmuseum SieboldHuis.

   

  Voorwaarden

  De terugkomactie kan niet worden gecombineerd met andere acties, kortingen of tarieven. Kijk voor meer informatie over de openingstijden op de website van het betreffende museum dat je wil bezoeken.

   

Musea & locaties

 • Opening Museumnacht 2018

  Dit jaar bestaat de Museumnacht Leiden 10 jaar en dat belooft een groot feest te worden! De Museumnacht Leiden trapt 2 juni af op de Beestenmarkt. Vanaf 17.00 uur ben je hier welkom voor een lekker drankje in de zon onder het genot van fijne deuntjes. Daarnaast kan je je stoute schoenen inruilen voor blitse rollerskates en lekker rollen over de dansvloer onder verschillende muziekgenres. Of je nou rustig wat wilt drinken of actief bezig wilt zijn, voor ieder wat wils. Begin jouw Museumnacht goed en kom langs op de Beestenmarkt! We zien je daar!

 • Hortus botanicus Leiden

  De Leidse Hortus is de oudste botanische tuin van Nederland. Vier eeuwen lang verzamelen, verzorgen, bestuderen en onderzoeken heeft een schitterende tuin voortgebracht waar de fascinerende plantenwerelden van Zuidoost en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika binnen handbereik liggen. Kom ontdekken, proeven, luisteren en beleven! Zowel de kassen als de tuin zijn tijdens de Museumnacht geopend.

 • Oude Leidse sterrewacht

  Daterend uit 1575, is de Leidse Sterrewacht het oudste nog bestaande Universiteits-observatorium ter wereld. Nog steeds wordt de Sterrewacht gebruikt voor onderzoek en het opleiden van sterrenkundigen. Zelf een kijkje nemen? Breng een bezoek aan de interactieve tentoonstelling in het bezoekerscentrum en bouw je eigen 3D sterrenstelsel!

 • Rijksmuseum van Oudheden

  In het Rijksmuseum van Oudheden geniet je van de archeologische rijkdommen en intrigerende culturen van de Oudheid. Je neemt er een spannende stap terug in de tijd! Ontrafelt de geheimen uit Egypte, het antieke Rome en Griekenland. Stap in de tijdmachine, neem een slok Egyptisch bier, ontmoet de Romeinse verteller, kom swingen bij de Egyptische tempel of zet je speurneus op. Niets blijft vanavond geheim voor jou!

 • Naturalis

  Let op: Dit programma vindt plaats in het Academiegebouw op het Rapenburg

  Naturalis vind je dit jaar weer in het Academiegebouw op het Rapenburg. Dompel je tijdens de Museumnacht onder in een giftige wereld: doe mee met de gigagave gifquiz, kijk mee bij een live prepareersessie, ontdek alles over Nature and Horror en laat je verrassen tijdens de gif-demonstraties.

 • Museum Volkenkunde

  Er is voor ieder wat wils tijdens deze feestelijke 10e editie van de Museumnacht in Museum Volkenkunde! Begin de avond met een op maat gemaakt Versje van Lars en geniet vervolgens van gedichten én liedjes voorgedragen door Leidse huisdichter Nico Dijkshoorn. Bezoek voor de laatste keer de tentoonstelling SIERADEN - óf maak alvast kennis met de nieuwe tentoonstelling BALI tijdens een workshop in het Museumcafé. Dans in de museumtuin onder de sterren op de feestelijke muziek van the Magic Mumble Jumble, en zet de avond swingend voort met de te gekke Silent Disco Battle met Lanterfantje in de Grote Zaal! Veel gezien en gedaan? Even rustig bijtanken in de Tropical Hangout, onder het genot van een hapje en drankje, en je kunt er weer tegenaan!

 • Japanmuseum SieboldHuis

  Japan beleven zonder het vliegtuig te pakken? Kom tijdens de Museumnacht naar Japanmuseum SieboldHuis en beleef het mooiste uit Japan! Schitterende prenten, boeiende landkaarten, Japans lakwerk en kleding. Al deze schatten zijn door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold tussen 1823 en 1829 verzameld.

 • Museum Het Leids Wevershuis

  Het Wevershuis laat 'de andere kant van Leiden' zien. Niet het Leiden van de rijke elite met hun monumentale panden aan het Rapenburg, maar het Leiden van de arbeiders. In het Wevershuis weefden en woonden wevers en arbeiders vanaf ongeveer 1561. Het Wevershuis zelf en de schaarse inrichting vormen het museum. Ter aanvulling zijn in het Wevershuis per jaar 6 à 8 tijdelijke exposities van textiel gerelateerde kunstvormen. In de weefkamer wordt op een antiek weefgetouw geweven. De laatste bewoners van het Wevershuis waren studenten, een daarvan heeft er zelfs 45 jaar lang gewoond, van 1956 tot 2001.

 • Erfgoed Leiden en Omstreken

  Tussen de Witte Singel en de Vliet ligt Erfgoed Leiden verscholen. Dit is dé plek voor mensen met hart voor het verleden. Hier ontdek je meer in je verleden. Erfgoed Leiden laat je de waarde zien van oude verhalen, gebouwen, archeologie en archieven.   

 • Molenmuseum de Valk

  Molen De Valk is de enige windmolen die nog over is van de 19 molens die ooit op de Leidse stadswallen stonden. In de molen kan je een kijkje nemen hoe men vroeger in de molen leefde en hoe de molen werkt. Als je durft kan je met de trap naar de top en genieten van het welverdiende uitzicht over onze prachtige stad!

 • Het Nachtpad

  Even genoeg van alle musea of gewoon zin in wat buitenlucht? Loop eens naar buiten en ontdek wat het Nachtpad te bieden heeft! Ga de uitdaging aan in een mobiele escaperoom of maak je eigen unieke foto in een setting en kleding naar keuze bij The Cabinet of Curiosities. Ook kun je tijdens de Rollerdisco bij de Beestenmarkt op verschillende muziekgenres rollen over de dansvloer. Pak een van de rondvaartboten om naar een andere bestemming te komen of laat je lekker rondrijden in een tuktuk. Op de route wordt u verrast door jong talent dat het Nachtpad op doet lichten!

 • Museum Boerhaave

  Na een grote vernieuwing is Rijksmuseum Boerhaave weer open voor het publiek. Als schatkamer van de wetenschap en geneeskunde vertellen we je alles over de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis.

  Tijdens deze nacht staan we in het teken van de nieuwe tentoonstelling; Frankenstein, op weg naar de nieuwe mens. Al 200 jaar zijn we gefascineerd door ‘het monster’ en zijn schepper. Maar wordt fictie werkelijkheid? Kom langs en ontdek je eigen maakbaarheid!

 • Afterparty Museumnacht 2018

  De Museumnacht Leiden is pas voorbij als de muziek is gestopt – er is dus geen reden om op tijd naar huis te gaan! Voor het 2e lustrum zal dit jaar de afterparty plaatsvinden in de Waag. Kom vanaf 1:00 uur dansen en napraten over de Museumnacht Leiden 2018. Er zal beperkt plekken zijn, dus wees op tijd want vol = vol. Kom dus tot in de late uurtjes dansen met een biertje in je hand!

 • Vervoer

  De volgende vervoersmiddelen zijn gratis op vertoon van je Museumnacht polsbandje tijdens de Museumnacht!

  Parkeren & Busjes: Goedkoop je auto parkeren kan op de Haagweg bij het stadsparkeerplan. Het busje vervoert je vervolgens snel naar één van de vier haltes.

  Boten: De Leidse Rederij verzorgt taxivaarten tussen drie opstapplaatsen in de binnenstad.

  Tuktuk’s: Laat je vervoeren in deze gemotoriseerde fietsen.

  Boothaltes
  Tuktukhaltes